Succesvol worden: daar zijn vele boeken over geschreven en er zijn eindeloos veel methodes voor bedacht. Een interessante vraag is: wat maakt nu eigenlijk dat de ene persoon succesvoller is dan de andere?
Daarover is een studie gedaan door Angela Duckworth (Amerikaans psycholoog).

Een hoog IQ of zeer getalenteerd zijn, blijken uit dat onderzoek niet de belangrijkste eigenschappen te zijn. Wat écht telt is of je, ook als je niet de slimste, de mooiste of de meest getalenteerde bent, je stinkende best wil doen om je doelen te bereiken. Dé doorslaggevende succesfactor daarbij is: ‘grit’. 

Het woord ‘grit’ laat zich lastig in het Nederlands vertalen. Om er wat meer duiding aan te geven: grit is een combinatie van passie en doorzettingsvermogen voor lange termijndoelen. Het gaat over een doel hebben waar je zoveel om geeft dat het betekenis geeft aan bijna alles wat je doet. Grit zit dus tussen karakter, lef en volharding in. Aangetoond is dat grit zó belangrijk is dat iemand met een beperkt IQ maar met een hoog ‘grit-niveau’ verder in het leven komt dan iemand met een hoger IQ maar met minder grit. 

Grit blijkt erg relevant te zijn voor het behalen van doelen. Het helpt je bij prestaties in echt uitdagende en persoonlijk betekenisvolle contexten. Onderdeel hiervan is ook hoe je omgaat met tegenslagen: heb je op werk iets uitgeprobeerd maar mislukte het? Kreeg je mensen niet mee in de richting die jij wilde? Vraag jezelf dan af: is het niet gelukt, of is het nóg niet gelukt? Het eerste is een fixed mindset: het is zoals het is en jij kunt er niets (meer) aan doen. Dat laatste is een groei-mindset: wat nu niet is, kan nog komen. Mensen met een groei-mindset maken optimaal gebruik van de neuroplasticiteit van hun brein, durven zich bloot te stellen aan nieuwe stimulansen waardoor hun hersenen zich steeds ontwikkelen. Een groei-mindset is absoluut noodzakelijk om jezelf te veranderen; het laat je grit groeien en daarmee bereik je je doelen. Let op! het is wel een proces van vallen en opstaan en je doet het niet van de ene op de andere dag.

En als het resultaat tegenvalt, bedenk dan: succes begint altijd waar je nu bent en met wat je nu hebt. Norman Vincent Peale (positiviteitsgoeroe) omschreef het als volgt: ‘if a mind thinks with a believing attitude, one can do amazing things’. En zo is het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This field is required.

This field is required.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.