Miscommunicatie en onderlinge toestanden op de werkvloer kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan: hardnekkige conflicten, sabotage, inefficiëntie, ziekteverzuim en andere ellende. Allemaal zaken die we eigenlijk kunnen missen als kiespijn. Hoe zoek je uit wat er precies aan de hand is en belangrijker nog: hoe kun je zoiets nou ombuigen?
Wat laten we nog écht van onszelf zien?
Eén van de belangrijkste basisbehoeften van de mens is om gezien, gehoord én erkend te worden. Maar hoe kan die behoefte ooit vervuld worden als we ons echte zelf niet meer aan elkaar durven laten zien? Door pijnlijke ervaringen van het leven zelf hebben we dikke muren om ons heen gebouwd. De verharding en verzakelijking van de maatschappij maakt dat we bijna niet anders kunnen dan meegaan in de ratrace van tekens maar beter, sneller en succesvoller te moeten zijn.
Maskeren versus verbinden
Een veel geziene manier om te kunnen ‘overleven’ in deze gekte is het (onbewust) dragen van een masker, ter bescherming van onze ware en kwetsbare kern. Met het opzetten van het masker zijn we letterlijk meer in ons hoofd gaan zitten. Gevoelens en emoties zijn voor onszelf al ingewikkeld genoeg en worden voor anderen dan ook zorgvuldig verborgen achter het masker. En al helemaal op het werk; daar worden we geacht professioneel te zijn en dus hijsen we ons in het ijzeren werkharnas. Maar hoe is het überhaupt mogelijk om écht te weten wat er omgaat in jezelf, in je collega’s en verbindend samen te werken wanneer we allemaal gepantserd zijn en vanachter een masker opereren?
De gevolgen van het onjuist interpreteren en het niet uitspreken van gevoelens en emoties
Het durven tonen van gevoelens en emoties en daarmee ons menszijn op de werkplek, lijkt een absolute ‘no go’. Een angstaanjagend scenario waar we met een grote boog omheen lopen. Terwijl juist dat akelige consequenties kan hebben. We voelen wél dat er iets aan de hand is bij onszelf en vaak ook bij anderen, maar het bespreekbaar maken wordt vaak als erg lastig ervaren.
Een belangrijke oorzaak ligt in het fenomeen: oordeelsvorming. Dus het verkeerd interpreteren van het gedrag van anderen, waardoor er een gevoel loskomt, dat vervolgens gekoppeld wordt aan een conclusie (je eigen waarheid). Wanneer deze eigen waarheid niet getoetst wordt bij de ander, kan het een eigen leven kan gaan leiden met grote gevolgen.
Oprechte verbondenheid is de sleutel
We beoordelen de ander vaak op het zichtbare gedrag, maar checken vrijwel nooit diens intentie. Daarbij komt ook nog eens dat het spannend is om je eigen kaarten op tafel te leggen en daarmee de ander een kijkje te geven in jouw gevoelsleven. Al helemaal als het gedrag onprettige gevoelens als: afwijzing, niet goed genoeg of niet gewaardeerd oproept. Terwijl juist deze onuitgesproken gevoelens en emoties blijven hangen en groter worden als je er niets mee doet. De mens heeft namelijk een sterke neiging de eigen waarheid te bekrachtigen.
Anders gezegd: het brein gaat (onbewust) op zoek naar bevestiging van de eigen waarheid en zal speuren naar gedrag dat de ‘vervelende gevoelens’ en het daaraan gekoppelde oordeel over de ander bekrachtigt. Het zogenaamde ‘zie je wel…’ effect. Dit hardnekkige patroon komt voor in één op één relaties maar ook bij teams of afdelingen. Onvoldoende zelfkennis, onjuiste interpretaties, aannames, oordelen, onuitgesproken gevoelens en emoties, onbegrip en andere narigheid kan de intermenselijke dynamiek ernstige schade toebrengen. Wees dat voor en gun jezelf, en de ander, een kijkje in wat er echt in jou speelt.
Tip: maak eerst verbinding met jezelf
Kwetsbaarheid is niks om bang voor te zijn. Het is menselijk, voor iedereen herkenbaar en het heeft een bijzonder spiegelend effect. Zodra jij je masker durft te laten zakken is dat juist voor de ander een uitnodiging om hetzelfde te doen. We staan zelf onze basisbehoefte om écht gezien te worden in de weg door ons te maskeren. Maar hoe word jij je nu bewust van je eigen masker?
Dit kan heel eenvoudig door inzet van de Analytical Competence Tool (ACT®): een unieke meetmethode die oog heeft voor de hele mens. Het is ontwikkeld door 3 Amerikaanse psychologen en is een evidence based methodiek. Dit meetinstrument geeft richting bij ontwikkelvraagstukken en gaat verder dan zichtbaar gedrag en cognitief denken. Het houd je een spiegel voor en laat je ontdekken wie je echt bent en hoe dat jou dagelijks beperkt, bekrachtigt en bepaalt. ACT® laat je heel concreet het verschil zien tussen leven en overleven.
Zo krijg je inzicht in wat je patronen zijn die je versterken en verzwakken (natuur), welk gedrag je hierin belemmert en hoe je dat kunt ombuigen (cultuur). Maar ook: wie ben je als mens? wie ben je in een team? wat zijn je succesfactoren en wat is je ontwikkelpotentieel? (functionele structuur).
Meer weten?
Wil je meer weten over ACT® of over andere mogelijke interventies in jouw team of op jouw afdeling? Solid Solutions beschikt over geaccrediteerde ACTors. Neem gerust eens contact op, we denken graag met je mee over de uitdaging(en) die je ervaart en hoe je die zou kunnen aangaan.
Want juist door het laten zakken van onze maskers en onze kwetsbaarheid te tonen, geven we de ander de mogelijkheid om ons volwaardig te zien, te horen, te erkennen en zich met ons te verbinden. En precies die oprechte verbondenheid is wat nodig is om onze relaties met anderen duurzaam te verbeteren.